top of page
  • Ürgüp AHM 5Km

Üç güzeller (ikiz perbacaları)


Kapadokya'da en çok fotoğrafı çekilen peribacası! Kapadokya’nın simgesi haline gelmeyi başarmış üç güzeller peri bacaları söz konusu olduğu zaman hiç şüphesiz en çok resmedilendir. Pek çok dergide, otel tanıtımlarında, kartpostallarda yani aklınıza gelen her türlü yer de onları görmeniz mümkün olabilir.

Bütün Kapadokya’yı gezen biri olarak şu kadarını söyleyebilirim. Hiç olmadık yerde karşınıza çok güzel bir manzara çıkacaktır. Bu manzara, muhteşem renkler ile birleşerek farklı görüntülerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu bakımdan farklı peri bacalarının da farklı noktalarda kendini göstermeye başladığı açıktır. Söz gelimi Çavuşin’de bir vadide küçük bir peri bacası üç güzellerin yanında minyatür bir peri bacası gibi kalabilir.

Üç Güzeller efsanesine göre; Kapadokya’da bir kral, bir de prenses yaşamaktadır. Kralın kızı olan prenses bir çobana aşık olur ve evlenmeye karar verip evlenirler. Ancak prensesin ve çobanın evlenmesinde kralın onayı bulunmamaktadır. Bu prenses ve çobanın bir de çocukları olur. Prenses, kral torununu görürse belki yumuşar ümidiyle babasını ziyaret eder. Fakat acımasız kral prenses, çoban ve çocuklarının peşlerine asker gönderir. Kral tarafından yakalanıp öldürülmeleri emredilmiştir. Üç Güzeller efsanesine göre artık kaçmaları imkansız olan prenses, çoban ve çocukları için prensesin ‘Allah’ım, bir mucizeni göster, bizi bu eziyetten kurtar’ şeklinde yakarışta bulunur. Prensesin sesinin Allah tarafından duyulduğuna inanılan Üç Güzeller efsanesinde prenses, çoban ve çocukları birer taşa çevrilmiştir. Efsaneye göre en önde duranın çoban, arada duranın çocuk, en arkada duranın da prenses olduğuna inanılmaktadır.

61 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page