top of page

Hayaller   Kapadokya

imiz                                                                                     da

Aileniz veya arkadaşlarınız ile planlayabileceğiniz unutulmaz bir serüven. Dünyanın hiçbir yeri bu kadar özel, bu kadar büyülü değil desek; altı da üstü de tarih, atmosferi tılsımlı desek, Kapadokya’yı anlatmak için yine de yetersiz kalacak biliyoruz. Artık mesafelerin azaldığı bir dünyada eşsiz medeniyet izleri arayanlardansanız, Kapadokya gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alıyor. Çünkü dünyanın neresine giderseniz gidin eşini benzerini bulamayacak, böylesine bir gizemin içinde kaybolmayacaksınız.

Eski adıyla "Prokopi", Perslerin yakıştırdığı ismi ‘Güzel Atlar Ülkesi’ anlamına geliyor Kapadokya’nın. Zamanında en güzel atlar burada yetişir ve vadilerinde dörtnala koşarlarmış. Etrafını çevreleyen Erciyes, Güllü Dağ ve Hasan Dağı’ndan püsküren yumuşak lav tabakasının çok uzun zamanlara yayılan rüzgar ve yağmur aşındırmasıyla, daha doğrusu doğanın emeğiyle oluşmuş eşsiz coğrafyası. Kapadokya bölgenin genel adıdır ve bir çoğu gizli tünellerle bağlı yerleşim yerlerini kapsar.

.

İlk bakıldığında bölge kendini tekrarlayan yapılarla dolu. Benzer kilise,benzer yeraltı şehri, benzer peri bacaları gibi. Bu benzerlikleri birbirinden ayıran yegane özelliklerini anlatan idealist bir rehber bulmak çok zor. Bütçeniz müsait ise saat 10:00/16:00 arasında günlüğü kişi başı 150 TL gibi ücretler ile çalışmakta. Kapadokya'ya "gittim ve gördüm" demek istiyorsanız standart turistik gezi turlarına katılıp, en çok ziyaret edilen noktaları ve ticarethaneleri gezip görmeniz; beslenme, barınma ve ulaşım kolaylıklarından faydalanmanız, doğru tercih olacaktır. Eğer "Merak ettim, öğrendim, gittim, gördüm, pekiştirdim, kendime çok şey kattım" demek istiyorsanız bizimki gibi bir plan daha verimli olacaktır. Bölgedeki yerlerin en çok tercih edilenleri, tercih edilme sebepleri, size en çok uyanlarını seçip bir plan oluşturabilirsiniz. Uykunuzdan feragat ederek, ulaşımınızı kendi imkanlarınızla sağlayarak zamanı iyi değerlendirmiş olursunuz. O gün göreceğiniz yerin  günün hangi saatinde gidilmesi gerektiğini araştırmak, benzerlerinden farkının ne olduğunu bilmek zaman yönetimi konusunda size yardımcı olacaktır.Gün içerisinde çok kalabalık olan yerlere sabah erken gitmek, öğle sıcağında güneşte kavrulmamak, uygun kılık kıyafet ve ekipman bulundurmak, pratik çözümler ve gezip görmede kolaylık getirecektir. Ülkemizde tarihi eserlerin tanıtım ve korunma eksikliği olduğundan gittiğimiz bir çok yer aslına uygun restore edilmiyor ve yeterli bilgi edinemiyoruz.

pexels-taryn-elliott-3889704.jpg

Sitemizde plan dahilinde ve ihtimalinde olan yerler hakkında alıntı bilgi ve kişisel yorumlarımı paylaştım.Bölgede olup sitemize eklemediğimiz yerler için farklı sitelerden araştırma yapabilirsiniz.Örneğin İshak Kalesi, Hallaç  Manastırı, Pembe Vadi, Pancarlık Vadisi, Gomeda – Üzengi Vadisi, Özkonak Yeraltı Şehri, Mazı Yeraltı Şehri, El Nazar Kilisesi, Ortahisar Kalesi gibi gezilmeye değer fakat planımıza dahil edemediğimiz yerler.

4 gün 3 gece, Ankara-bölge-Ankara ortalama 680km, 3 yeraltı şehri, 3 vadi yürüyüşü, 2 açık hava müzesi, 1 kale, 1 türbe, 1 göl, balon uçuşu, atv ile safari, çok sayıda kilise ve şapel, seyir terasları, arkeolojik kazı alanları, gece eğlenceleri, yöresel ürün satış yerleri planımız dahilindedir.

bottom of page