top of page
  • Yazarın fotoğrafıOzan Türkyılmaz

Vadiler Doğa Yürüyüşü

Güncelleme tarihi: 6 May 2020


Bölge ile ilgi bilgi almak istedikçe yeni siteler keşfedip, her birinde yeni vadi, kilise, manastır yeraltı şehirlerinin isimlerini görüyoruz. Vadiler hakkında iyi bir kılavuz olmadığı durumlarda yürüdüğünüz yol çıkmaz bir yere sona, uçurum kenarına, yürümekte zorlanacağınız patikalara çıkabilir. Bu yüzden yürüyeceğiniz güzergahın size uygun olup olmadığını önceden araştırmanız faydalı olacaktır. Özellikle aynı gün içerisinde birden fazla vadi yürüyüşü tavsiye etmiyorum. Vadilerin kendilerini özel kılan yönleri olsa da, birbirini tekerrür eden ve zevk almaktan çok, ızdırap olarak nitelendirebileceğimiz bir serüvene dönüşebilir. Şahsen, bölgenin büyülü atmosferin üzerimizdeki etkisini bozmamak ve her geldiğimde tekrar tekrar hayran kalmak isterim. Her ziyarette başka bir vadiyle buluşmak en güzeli olabilir.

Gomeda Vadisi, Ürgüp’e 5 km uzaklıktaki Mustafapaşa’dan başlar. Vadinin başlangıcında, gözümüze Gomeda Harabeleri çarpar. Fazla peri bacası olmadığı için Kapadokya’da bulunan diğer vadilere nazaran ziyaretçi sayısı az olsa da muhteşem doğal güzelliklerinin yanı sıra ucu bucağı olmayan nereye çıktığı bilinmeyen tüneller ve karanlık mağaralarla dolu bir vadi olması yönüyle de esrarengiz bir vadidir.

Güvercinlik Vadisi, 4100 metre uzunluğunda ve Kapadokya’nın en uzun vadilerinden biri olan vadidir. Vadinin Batı tarafında, Uçhisar Kalesi bulunuyor.. Vadiye adını veren güvercinlikler ise, vadinin doğu tarafında bulunuyor.

Vadinin tabanında yürüyüş sırasında terk edilmiş olan güvercinlikler, yüzyıllardır güvercinlere ev sahipliği yapmış. Üzüm bağlarında ve bahçelerinde toprağın verimini arttırmak için güvercin gübresi kullanılmasının yanı sıra güvercin yumurtaları da freskler için harç malzemesi olarak kullanılması vadisi önemli yapan etmelerin başında geliyor.

Devrent Vadisi, çok farklı peri bacası oluşumlarının gözlenebildiği özel bir vadi. Hatırlayalım çoğumuzun Coğrafya kitabında bir görsel vardı: Oturan bir deve. İşte vadide o deveyi görebilirsiniz. Dervent vadisi çok farklı bir vadi. O kadar özel ki peri bacalarının şekillerinin bazı canlılara benzetilmesi nedeniyle Hayal Vadisi (Imaginary Valley) olarak da bilinir.

Ihlara Vadisi, Kapadokya geziniz sırasında sizi en çok büyüleyecek duraklardan biri olacak Ihlara Vadisi. Dünyanın 2. büyük kanyonu olan Ihlara Vadisi, 14 km’lik uzunluğa ve yer yer 100 metreyi bulan derinliğe sahip. Doğanın mucizesi olan bu vadi aynı zamanda Hristiyanlığın Anadolu’ya yayıldığı yer olarak biliniyor. Vadide sayısız kilise ve manastır yer alıyor.

Kızıl Çukur Vadisi, Kapadokya bölgesinin merkezinde ve Göreme Açık Hava Müzesi’ne 3 km, Ürgüp’e 5 km, Ortahisar’a 2 km, Çavuşin’e ise yalnızca 1 km mesafede bulunuyor. Bitki örtüsü, doğal kaya oluşumları ve renkleriyle Kızılçukur Vadisi; Kapadokya bölgesinin önemli turizm merkezlerinden biri. Bölgede nadir bulunan kızıl-tüf-kaya oluşumlarının çoğunu içerisinde bulunduran ve güneşin batışıyla iyice kızıla bürünen vadi, gün batımını seyretmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin sık sık ziyaret ettiği eşsiz bir manzara sunuyor.

Aşk Vadisi,(Bağlıdere) En uğrak mekanlardan bir tanesi de Aşk Vadisidir. Vadi özellikle yaz aylarında unutulmaz bir düğün isteyen çiftlerin uğrak mekanı. Vadi ayrıca bir yürüyüş parkuru olma özelliği ve ilginç (!) şekillerdeki peri bacası ile dikkat çekiyor.

Güllüdere Vadisi Ortahisar’a bağlı gün batımı noktasından başlayıp çavuşin’e kadar uzanan Güllüdere vadisi (Rose Valley) bölgenin en popüler yürüyüş rotalarından birisidir. Muazzam peribacası oluşumlarını görebilmenin daha güzel bir yolu yoktur. Sadece yürüyerek gezebileceğiniz bu 4 kilometrelik yol üzerinde birçok kilise ve durup nefes alabileceğiniz ve birşeyler içebileceğiniz küçük dinlenme noktaları da bulunmaktadır.Burası düz bir yol değil. Tırmanarak, atlayıp zıplayarak gezeceğiniz için uygun kıyafetlerle ve yeterli su tedarikiyle gitmenizi öneririm. Yolunuzu kaybetmemeniz için gidiş ve dönüş yol tabelaları size rehberlik edecek.

Üzengi vadisi bölgenin az bilinen muazzam güzellikteki yerlerinden birisidir. Ortahisar bölgesinde bulunan Üzengi vadisi, içinden geçen Üzengi çayı boyunca yürüyüş yapılabilecek enteresan bir yerdir. Üzengi çayı çevresinde maden suyu kaynakları da bulunmaktadır.

Soğanlı Vadisi, Kayseri ili sınırları içinde kalan Soğanlı Ürgüp ilçesine 45 km. kadar uzaklıkta. Derinkuyu’ya gidecekseniz yarım saatlik mesafede Soğanlı vadisini de programınız içine dahil edebilirsiniz. Soğanlı bölgenin en önemli dini merkezlerinden birisi. Romalılar ve Bizanslılar döneminde yerleşim yeri olarak kullanılan bölgede birçok güzel kilise de bulunmakta.

Bunlardan Kubbeli Kilise üzerinde bulunan kaya kubbesi nedeniyle en ilginç olanı. Ayrıca yerel halkın el emeği olan Soğanlı Oyuncak Bebekleri de bölgenin güzel değerlerinden bir tanesi.

Zemi Vadisi, Nevşehir’deki gezilecek ilginç vadilerden biridir. Uçhisar’ın doğusunda Kuzey – Güney doğrultusunda uzanan Göreme Açıkhava Müzesi arasındadır.Bu vadide yürüyüş yapmak için, Bağlıdere Vadisi‘nde olduğu gibi yukarıdan başlamak yürüyüş parkurunuzu kolaylaştırır.Kermir Tepesi’nin bulunduğu Babacık mevkiinden, üstünde “Zemi Vadisi-5600m” yazılı bir tabela ile hediyelik eşya satan tezgahların yer aldığı noktadan yürüyüşe başlayabilirsiniz. Vadi boyunca bolbol meyvelerin tadına bakabilirsiniz. Erik, dut, kayısı, armut ve hatta fındık.“Kapadokya’da fındık ne arar?” demeyin, ağaçlık ve sulak olan vadi tabanı, flora açısından epeyce zengindir. Vadide bol miktarda içilebilir su kaynakları vardır.Sarnıç Kilisesi’ni mutlaka gezmelisiniz. Zemi Vadisi’nin bitiminde, Görkündere ve El Nazar Kilisesi’ne ayrılan patikaları gösteren bir tabela göreceksiniz. Görkündere’ye giden patikayı takip ederseniz muhteşem paribacalarıyla kaplı nefis vadiye daha ulaşabilirsiniz.Bu vadiyi gezmeniz bir saat kadar vaktinizi alabilir. Daha sonra tabelanın bulunduğu yere geri dönerek El Nazar Kilisesi ile buranın biraz arkasında yer alan Saklı Kilise’yi gezebilirsiniz. Yürüyüş, Göreme – Ürgüp asfaltında, 500 m sonra sağda yer alan bir büfenin yanında bitiyor.
Pancarlık Vadisi, Az bilinen Kapadokya cevherlerinden birisidir Pancarlık Vadisi. Hem peribacalarının süslediği güzel bir yürüyüş parkuru hem de Pancarlık Kilisesi nedeniye tarihi anlamda da değerli bir yer. Ortahisar bölgesinde bulunuyor.

Meskendir Vadisi, Göreme – Ortahisar yolundan devam ederek, Ortahisar sapağına gelmeden asfalt yoldan 1 km kadar yürüdükten sonra yolun sağ tarafından aşağı doğru toprak yoldan Meskendir Vadisi’nin girişine ulaşabilirsiniz.

Vadiye inmeden önce, bulunduğunuz noktadan, muhteşem manzaranın fotoğrafını mutlaka çekin!

Vadi girişindeki tabelada vadinin 4400m uzunluğunda olduğu yazılmakta. Oldukça dik bir inişten sonra vadinin içine girebilirsiniz. Bu vadide de pek çok vadide gördüğünüz sedir ağaçlarına rastlayabilirsiniz. Hemen her vadi içerisinde olan kiliseler, Meskendir Vadisi içerisinde de bulunmaktadır. Meskendir Kilisesi vadinin sağ tarafında, görüşmesi gereken kiliselerden biridir.

Vadi şekilleri, peribacaları, dehlizler, tüneller ve muhteşem bitki örtüsü içerisinde keyifli bir trekking parkuru sizi bekliyor.

Vadiden sırası ile, Kızılçukur Vadisi, Güllüdere 1 ve Güllüdere 2 Vadileri ile Çavuşin’de son buluyor.

Karankemer Vadisi, Uçhisar’da başlayan ve Göreme’de biten Karankemer Vadisi’nin uzunluğu yaklaşık olarak 4 kilometredir. Eski zamanlarda halkın su ihtiyacını karşılamak için Uçhisar Kalesi’nden açılan tünel Karankemer Deresi’ne çıkar. Vadi bünyesinde Kapadokya’nın neredeyse tüm güzelliklerini barındırır.

Kermil (Gemil) Vadisi, Uçhisar’da başlar ve Göreme’ye kadar uzanan, Kapadokya’nın en uzun vadilerindendir. Yaklaşık 5 km. uzunluğunda olan vadinin içinde güvercinlikler, peri bacaları, kuş yuvaları, bağlar, birbirinden güzel Kapadokya çiçekleri ve daha pek çok güzellik bulunur. Rahat bir yürüyüşle yaklaşık dört saat süren vadi yürüyüşünü tamamladığınızda gördüğünüz güzellikle ve çektiğiniz fotoğraflardan ötürü yorgunluk bile hissetmezsiniz.

Kılıçlar Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi bölgesinde, müzeden ayrı bir kilise grubunu barındıran vadi Kılıçlar Vadisi.Girişi ise Göreme Açık Hava Müzesi’nin altında kalan büyük otoparkın karşısındaki patikadan. Aktepe ve Göreme arasında uzanan ve Büyük – Küçük Kılıçlar olarak da anılan bu vadinin her mevsim başka güzel, eşsiz bir doğa manzarası olduğunu söylemeden geçmeyelim. Göreme yolunun kuzeyine düşen bölgede ilginç şekilli ve içinden suyolu geçen peribacalarının yanında, tüneller, farklı siluette kayalıklar göreceksiniz. Sadece yürüyerek ulaşılabilen bu vadide Aynalı Kilise’de denilen Kılıçlar Kilisesi ve Kılıçlar Kuşluk Kilisesi diye de bilinen Meryem Ana Kilisesi bulunuyor.
Gibos Vadisi(Saklı Vadi), Mustafapaşa kasaba Meydanından Güney Batıya doğru uzanan eski kaya barınaklarını ve Mehmet BALTA’nın yeri Saklı Vadi olarak bilinen yerde Gibos Vadisi aios Grigorios Kilisesi bulunmaktadır.Buradaki kaya oluşumları oldukça güzel ve korunaklıdır. Burada Turizme yönelik yemekler,davetler klasik müzik konserleri düzenlenmektedir.Sessiz sakin etkileyici bir ortama sahiptir.

132 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page